Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borjú képes leírás - Marha recept.tlap.hu
részletek »

Borjú - Marha recept.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: marha-recept.tlap.hu » Borjú
Keresés
Találatok száma - 18 db
Almával töltött borjúszelet

Almával töltött borjúszelet

A hagyományos ételek közül ezúttal a Nyírségből választottunk egy ínycsiklandó, almával készített húsételt, melyet kisebb módosítással, még ízesebb változatban Zsidek László tálal az olvasóknak...A krumplikat alaposan megsikáljuk, és egy tepsiben forró sütőbe tesszük, így éppen megsülnek, mire a hússal elkészülünk. A borjúcombot először csak a rostokra merőlegesen bevagdossuk, aztán lemetszük, így szép nagy szeleteket kapunk. Szétnyitjuk, és kissé kiverjük ezeket a dupla méretű szeleteket, majd sózzuk, borsozzuk, pár percig pihentetjük. Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk, (magházukat kiemeljük), felszeleteljük, egy tányérba tesszük. Citromlével bőségesen meglocsoljuk, aztán ráöntjük a sherryt, és meghintjük a fahéjjal is, hogy az ízük jól átjárja az almát. A befűszerezett hússzeletek egyik felére lecsepegtetett almaszeleteket fektetünk, ráhajtjuk a másik felüket, a széleket fogvájóval összetűzzük - így teljesen zárt húscsomagokat kapunk. Mindegyiket lisztbe forgatjuk. (A vékony lisztréteg lezárja a hús rostjait, ezzel megtartja az ízeket, és sütés közben megpirul, ettől még finomabb lesz a borjúszelet.)...

Bécsi szelet

Bécsi szelet

A hússzeleteket gyengén kiveregetjük, majd megsózzuk, enyhén megborsozzuk. Ezután könnyedén belenyomkodjuk a lisztbe, belemártjuk a felvert tojásba, végül meghempergetjük a zsemlemorzsában. A szeleteket bő, forró olajban mindkét oldalukon kb. 2 perc alatt aranyszínűre sütjük. A szeletek fordításakor és kivételekor ne szúrjuk meg a húst, mert a finom húslé kifolyik belőle!...

Borjúpaprikás kapros túrógombóccal

Borjúpaprikás kapros túrógombóccal

Az áttört túróhoz hozzátesszük a kaprot, sót, a felvert tojást, a tejfölt, a búzadarát és a lisztet. Elkeverjük, egyneműsítjük. Hagyjuk állni, hogy a dara megduzzadjon. Forró vízbe olajat, sót teszünk, s gombócokat kifőzzük. Formázhatjuk A gombócot fagylaltos kanállal is. Kevés finomra vágott hagymát és zöld paprikát zsiradékon üvegesre hevítünk. Rátesszük a piros paprikát (felét, mint általában a pörkölteknél, hogy a tejfölös habarás szép világos legyen). Oldjuk a színét, majd felengedjük kevés vízzel. Hagyjuk, forrni, hogy a hagyma és a paprika szétessen. Rátesszük a kockára vágott borjúhúst...

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Borjúpecsenye tökraguval

Borjúpecsenye tökraguval

A mustárba belekeverjük a sót, borsot, kakukkfüvet és az olajat, majd a megtisztított, előkészített borjúhúst egyenletesen bekenjük ezzel a páccal. Hűtőben legalább 2 órát érleljük, hogy az ízek átjárják a húst. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk. A sütőtök kockákat húslevesben föltesszük főni, a főzőlevébe kakukkfű és rozmaring ágat, valamint szegfűszeget teszünk...

Borjúpörkölt

Borjúpörkölt

Ez az a klasszikus magyar étel, amely a legjobb eséllyel veszi fel a népszerűségi versenyt a paprikással és a gulyással. Bármelyikünk lenne is a győztes, mi, ínyencek csak nyerhetünk vele! A megmosott borjúhúst 2×2 centis kockákra vágjuk, a megtisztított zellert és a petrezselyemgyökeret lereszeljük. Serpenyőben, megforrósított olajon a zellert és a petrezselyemgyökeret kevergetve néhány percig pároljuk, majd 1 deci vízzel felöntjük.. A borjúhúst, a reszelt citromhéjat, és a Vegetát hozzáadjuk, majd ha felforrt, a paradicsompürét is belekeverjük. Lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A főzés vége felé a tejfölt simára keverjük benne, de ezzel már nem forraljuk tovább...

Borjúszelet Dubarry módra

Borjúszelet Dubarry módra

A húst szeletekre vágjuk, kicsit kiütögetjük, megszórjuk sóval és borssal. A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük. Lobogó, enyhén sós vízben 6-7 percig főzzük, majd leszűrjük. A hússzeleteket lisztbe mártjuk, azután a serpenyőben felforrósított olajon mindkét oldalukat hirtelen elősütjük. Kiszedjük és félretesszük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, és a hússzeleteket egymás mellé belerakjuk. Serpenyőben felolvasztunk 5 dkg vajat, beleszórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk. Felöntjük a forró tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és viszonylag sűrű besamelmártást készítünk...

Borjúszelet fokhagymamártásban

Borjúszelet fokhagymamártásban

A fokhagyma több mint 200 élettanilag fontos alkotóelemet tartalmaz, amelyek közé különféle illóolajok, a B1-, B2-, B6- és C-vitamin, valamint különböző ásványi anyagok és enzimek tartoznak. A pikáns mártás, amely a dkgyógyító hatású fokhagymából, pirospaprikából és Ajvárból készül, nem okoz majd csalódást a csípős ízek kedvelőinek sem. A húst megmossuk, szárazra töröljük és felszeleteljük. A szeleteket finoman kiveregetjük. A lisztet az őrölt pirospaprikával összekeverjük. Mindegyik hússzelet egyik oldalát a paprikás lisztbe mártjuk. Serpenyőben, a forró olajon - a belisztezett oldalával kezdve - mindkét oldalán 2-3 percig sütjük...

Borjúszelet mézes köntösben

Borjúszelet mézes köntösben

A mézes pác csillogó bevonatot képez a borjúszeleten, és különleges ízt kölcsönöz az ételnek. A megmosott, leszárogatott borjúszeleteket kissé kiveregetjük, és a Vegetával megszórjuk. Egy tálkában a mézet, a balzsamecetet és az olajat összekeverjük, majd a húst megkenjük vele. Serpenyőben forró olajon a húst mindkét oldalán hirtelen megpirítjuk, majd fél deci vizet öntve alá kb. 15 percig pároljuk...

Borjútatár vaszabi-majonézzel

Borjútatár vaszabi-majonézzel

A majonézt, a tejet és a vaszabi (zöldtorma) pasztát összekeverjük, és hideg helyre tesszük. A répát és a retket megtisztítjuk, nagyon vékony csíkokra vágjuk, és jeges vízbe tesszük. A húst késsel felaprítjuk, összekeverjük reszelt gyömbérrel, szezámolajjal, olívaolajjal meg borssal, és szintén hűtőbe tesszük. Az avokádót megtisztítjuk, kimagozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és azonnal meglocsoljuk citromlével. Egy széles pogácsaszaggatót kiolajozunk az ujjunkkal, és tányérra helyezzük. Kibéleljük az avokádószeletekkel, a húshoz sót meg egy kevés citromlevet keverünk, majd a forma közepére helyezzük. (Lazán, nem kell megtömni.) Lehúzzuk róla a formát, végül a tornyocska tetejére halmozzuk az olajjal, ecettel, sóval és borssal összekevert retek- és répacsíkot meg a csírát...

Hirdetés
Erdei gombák borjúérmén roston sütve

Erdei gombák borjúérmén roston sütve

Két serpenyő, sütésnyi idő - ez a rövid összefoglaló. És egy személyes megjegyzés: ez az egyik kedvencünk, nekünk legalábbis. Várjuk az Önök véleményét! A borjúérméket befűszerezzük, vajon megsütjük. Zsiradékában a karikára vágott póréhagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombákat és a petrezselyemzöldet, felengedjük pecsenyelével. Sherryvel még kicsit finomítjuk...

Erdeigombás borjú

Erdeigombás borjú

Erdei gomba, és vad kakukkfű... Soha nem kell ettől jobb! Kaptunk pár szelet borjúcombot, volt itthon vaj, azon kérgesítettem gyorsan, majd rászórtam a gombaszeleteket, meghintettem egy kanálka liszttel, végül a kakukkfüvet dobtam rá, tekertem hozzá egy kis borsot, majd sóztam. Felöntöttem a tejszínnel. Addigra olyan csodálatos gombaillat lengte be a Csite családtól kölcsönkapott házat, hogy mindhárman a serpenyő körül toporogtunk...

Omlós borjúsült római tálban

Omlós borjúsült római tálban

A borjúhús a legfinomabb húsok egyike, így hát ne hagyd ki a hétvégén receptünket! A borjúsült elkészítése közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek gondolod, pláne, ha római tálban készíted, hiszen ebben biztosan nem szárad ki a hús. Nincs vele igazán sok munka sem, csak sütés előtt egy órára áztasd a tűzálló edényt hideg vízbe, nehogy a melegben elpattanjon. Fektesd bele a bepácolt húst, locsold meg, és már mehet is a sütőbe...

Póréhagymás borjúmáj zöldségcsíkokkal

Póréhagymás borjúmáj zöldségcsíkokkal

A májat megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, majd egészen vékony kis szeletekre vágjuk. A paprikát félbevágjuk, magházát kivágjuk, és a többi hozzávalóval együtt vékony csíkokra metéljük. A póréhagymát vékony karikákra vágjuk, a gombát vékony szeletekre aprózzuk. Wokban felforrósítjuk a szezámolajat, beletesszük a májat, és rövid idő alatt megpirítjuk. A maradék zsiradékban megforgatjuk a zöldségeket, amíg ropogósra nem sülnek...

Roston sült borjúszeletek juhtúrós sztrapacskával

Roston sült borjúszeletek juhtúrós sztrapacskával

Konyhakész állapotba előkészített felsálat, 8 dkg-os szeletekre vágjuk. Kissé kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, majd egy kevés lisztben megforgatjuk. Serpenyőben felforrósított olajban sütjük és fűszerezzük, 10-12 perc sütés után a tűzhelyet lekapcsoljuk...

Rózsaszín borjúszűz kölessel

Rózsaszín borjúszűz kölessel

A húst megmossuk, leszárítjuk, hártyáit eltávolítjuk, és négy darabba vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és forró olajban körbesütjük. Amikor kész, kivesszük, a serpenyőt félretesszük. A kenyérszeleteket apróra vágjuk, összekeverjük a mustárral, tökmaggal, vajjal, majd ezzel a masszával burkoljuk be a húsdarabok tetejét. A körethez a vizet sóval meg a hagymával a tűzre tesszük. Amikor forr, beletesszük a kölest, és 5-6 percig lassan főzzük. Kivesszük a hagymát, letakarjuk, 4-5 perc elteltével lezárjuk, és hagyjuk állni. Tálalás előtt keverünk bele vajat. A gombát megtisztítjuk, megmossuk; ha kell, földaraboljuk. A félretett serpenyőben megfuttatjuk a megtisztított fölszeletelt hagymát, rátesszük a gombát, és összepirítjuk...

Töltött borjúszegy

Töltött borjúszegy

A borjúszegy aljából kibontjuk a lapos csontokat, majd nem egészen végig felvágjuk. Az alját ne vágjuk át! A gombát 1 dl langyos vízbe15 percre beáztatjuk. Egy tálban kikeverjük a vajat, majd egyenként hozzákeverünk 3 tojássárgáját, egy egész tojást, a tejbe áztatott és jól kinyomkodott zsemléket, a paradicsompürét, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a leszűrt gombát, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. A tölteléket a szegy nyílásába töltjük, a végét hústűvel összefogjuk, vagy összevarrjuk. Egy kissé megnyomkodjuk, hogy a töltelék egyenletesen álljon benne. A húst sóval bedörzsöljük, tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük olajjal, és elősütjük...

Vörösboros borjúpörkölt

Vörösboros borjúpörkölt

A zsírt felmelegítjük, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, megpároljuk. Hozzáteszem a reszelt fokhagymát, aprított paprikát, paradicsomot. Puhára párolom kevés vízzel. Hozzáteszem a felkockázott, darabolt húst. Összekeverve fedő alatt kb 10 percig párolom. Felöntöm borral, hogy épp lepje el. Puhára főzöm...

Tuti menü